✅Предлагани занимания по интереси за учебната 2023/2024 г.
?‍?Клуб „Кулинарни изкушения“ с ръководител инж. Мариян Златев
 
Описание: Участието в ученическия клуб "Кулинарни изкушения" носи множество ползи за учениците. Ето някои от тях:
1. Развива креативността и въображението - учениците имат възможност да експериментират с различни рецепти и съставки, което развива тяхната кулинарна креативност и      способността им да мислят извън кутията.
2. Подобрява комуникативните умения - работата в група, приготвянето на ястия и споделянето на опит се отразява положително на комуникативните умения на учениците.
Те се учат да комуникират и сътрудничат с други участници в клуба, което е полезно умение за целия живот.
3. Усъвършенства практически умения - участниците в клуба развиват практически умения, свързани с приготвянето на храна. Те се учат да работят с кухненско оборудване, да измерват съставки, да съблюдават рецепти и да готвят в съответствие с хигиенните стандарти.
4. Подобрява здравословния начин на живот - учениците се запознават с различни здравословни рецепти и съставки, които им помагат да въведат по-здравословни хранителни навици. Те научават как да приготвят храна без излишни мазнини, захари и добавки, което е важно за тяхното добро здраве.
5. Повишава самоувереността и самодоверието - когато учениците създават вкусни и успешни ястия, това повишава тяхната самоувереност и самодоверие. Те се чувстват горди със своите постижения, което им помага да се израства във всяко отношение.

?‍??‍??‍?Учениците от клуб „Занимания по интереси“, заедно със своя ръководител г-н Мариян Златев приготвиха „Спагети с гъби и доматен сос“.
Рецептата, която използваха, включваше следните съставки:
• 500 грама спагети
• 200 грама гъби
• 1 глава червен лук
• 1 морков
• 2 скилидки чесън
• 2 броя домати
• 2 супени лъжици зехтин
• Сол и черен пипер на вкус
• Прясно нарязан магданоз за сервиране
?Спагетите се сваряват според указанията на опаковката.
Гъбите се почистват и нарязват на тънки филийки, а лука се нарязва на ситно. На горещ тиган се загрява зехтинът и се задушават лука и чесъна. След това се добавят гъбите.
Към гъбите се прибавят настърганите домати, солта и пипера и се разбърква добре. Сосът се оставя да ври за около 10-15 минути, за да се изпари излишната течност.
Добавят се и спагетите и се разбъркват добре.
По желание може да се добави настърган кашкавал отгоре,/ в случая децата използваха чедър/ и да се гарнира с пресен босилек!
24.04.2024 г.

?Пиле „Жулиен“ - класическа рецепта с гъби, сметана и кисели краставички
?Пиле „Жулиен“е класическо френско ястие, приготвено с пилешко месо, зеленчуци и сос.
?Това е едно от най-популярните и вкусни ястия във френската кухня и се приготвя по различни начини в зависимост от региона.
?Обикновено се сервира с гарнитура от паста, ориз или картофено пюре.?
?‍?През изминалата седмица учениците от занимания по интереси приготвиха вкусно пиле „Жулиен“.
?‍?Това беше предизвикателство за младите кулинари, които се захванаха с работа с вдъхновение и ентусиазъм.
След няколко часа на подготовка и готвене, ароматът на прясно приготвенато ястие изпълни стаята и всички участници се насладиха на своя резултат.
10.04.2024 г.
  

?Днес ще ви предложим една много любима и много вкусна рецепта, приготвена от учениците от клуба Занимания по интереси.
?‍?Рецептата е лесна и бърза за изпълнение, а вкусът е познат и обичан.
?Пилешка кавърма с месо от филе, гъби, моркови, домати, зелени чушки и лук.
?Пролетна и свежа салата допълни кулинарната хармония.
03.04.2024 г.
 
 

?‍?Днес учениците от клуба "Занимания по интереси" приготвиха „Класически виенски шницел с картофи соте“.
    След като сами потърсиха рецептата в интернет, подготвиха продуктите и започнаха да готвят с вълнение и ентусиазъм.
?‍?Всички те се справиха лесно с различните стъпки от рецептата.
 

Вълшебни палачинки:

Палачинките са бързо, лесно и много вкусно ястие, подходящо както за закуска така и за десерт. Съществуват много начини за приготвяне на сместа за палачинки. Най-универсалният е 6 яйца, 1 литър прясно мляко, няколко щипки сол и брашно около 600-700 гр, докато се получи смес с консистенция на боза. За аромат може да се добави и ванилия. Може и част от млякото да се замени с вода. Един трик, който малко хора знаят е, че 1-2 супени лъжици олио в сместа ще помогнат палачинките да не залепват в тигана. От мазнината се образуват и малките дупчици. С тези пропорции на продуктите се правят около 24-26 палачинки. Друг популярен вариант за смес за палачинки с кисело мляко. 6 яйца се разбиват с 400-500 гр кисело мляко, 200 мл вода и 400-500 гр брашно. Отново се търси смес гъста колкото боза. В някои рецепти се добавя и щипка сода за хляб, но от содата набухват и по-лесно се разкъсват. 


Ден на християнското семейство 
На 21 ноември Българската православна църква отбелязва Въведение Богородично - денят, в който тригодишната Мария е въведена в християнски храм. В ПГСИ "Пеньо Пенев" отбелязахме - Деня на християнското семейство, като учениците от Клуб „Кулинарни изкушения“ с ръководител инж. Мариян Златев, подготвиха празничен обяд и красива трапеза, за да споделят ястия, символизиращи богатство, изобилие и обединение.

Васильовден
 
Празнуването на Банго Васили (Васильовден) е свързано с няколко ромски легенди.
В тях Банго Васил е Свети Васил – застъпник и защитник на ромите. Ромските легенди са противоречиви и според най-известната – Банго възстановява моста, по който преминават ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола.
Ромската Нова година се празнува три дни и се прави разграничение
✅ на 13 и 14 януари е Васильовден, а на 15 януари – Банго Васили. В някои райони на Централна България наричат и трите дни “Банго Васили”. Вечерта на 13 срещу 14 повтаря християнските ритуали на Бъдни вечер.
✅ На 14 януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им. Смята се, че така ще бъде и цялата Нова година.
 
   
© ПГСИ "Пеньо Пенев"

PGSI.BG използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.