74-ти Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета-Козлодуй-Околчица"

Във връзка с въведените противоепидемични мерки като противодействие на COVID-19 и приетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., Обласнта администрация - Враца, информира че няма да бъде организирано провеждането на 74-ти Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй - Околчица, 2020 г.

90 години се навършват днес от рождението на Пеньо Пенев - българският поет, наричан още „поетът с ватенката“

График за дистанционно обучение - 21.04-13.05.2020 г.

Уважаеми учители, родители, ученици! Моля попълнете публикуваните анкети, относно организацията и ефективността на електронното обучение.

Вашето мнение е от изключителна важност за нас и цели подобряване начина ни на работа за качествено и достъпно обучение за високи резултати.

Анкета за учители

Анкета за родители

Анкета за ученици

COVID-2019

Постер

Останете си вкъщи!

Въпроси и отговори относно новия коронавирус

Драги родители, помогнете за обучението на Вашите деца!

Активиране на акунт за Office 365 - за родители/ ученици

БЛАГОДАРИМ ВИ РОДИТЕЛИ!

      Уважаеми родители, през последните седмици се наложи да тестваме цялата ни образователна система.

       Всички наши педагогически методики, знания и умения бяха поставени на изпитание. За всички нас – това  беше за първи път. И за учителите и за децата и за родителите! 

         В тази безпрецедентна ситуация, ние учителите превъзмогнахме себе си и системата-но Вие родителите ни се доверихте. Ние научихме нови методи и приложихме иновативни похвати - но Вие ни подкрепихте. Всеки ден тествахме себе си - но Вие ни окуражавахте!

         И дори цялото ни общество да казва, че учителите, заедно с медиците сме героите на деня, то ние искренно си признаваме:

ВИЕ - РОДИТЕЛИТЕ СТЕ ГЕРОИТЕ НА ДЕНЯ!

        Вие позволихте на децата да "учат по пижама", "да влизат в час" с домашните си любимци и включвайки камерите откривахте без страх домашната си среда. Никога досега домовете на вашите деца, макар и виртуално, не са били достъпни за всичките им съученици и учители,  нито учителските домове за техните ученици. Развиха се нови форми на опознаване, на общуване, на близост. Сега повече от всякога всички ние си дадохме сметка, какво значи "заедно" и колко страшни могат да  бъдат самотата и изолацията.

    Вие повярвахте в нас, доверихте ни се, учихте заедно с нас и осигурихте възможността децата ви да усвояват учебното съдържание, да придобиват нови знания и умения. Да  са пълноценни, последователни, дисциплинирани и уверени в утрешния ден!

БЕЗ РОДИТЕЛИЕ, ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА НЕ МОЖЕ ДА ПОСТИГНЕ ЦЕЛИТЕ СИ! 

         Знаехме го, но забързани в  суетния ритъм на ежедневните си задължения, често се разминавахме. А сега се срещаме всеки ден, макар и засега само online. Докато ние преподаваме и децата учат, вие слушате, занимавате се с домашните си ангажименти и ни опознавате. Усещате нашата любов и желание, а понякога и малко несигурност. А пък ние осъзнаваме вашите проблеми, колебания и волята да ги преодолеете.  Защото ние сме и вие. Защото, освен Учители сме и Родители. Но точно това ни направи по задружни, по истински и по реални. И децата виждат, усещат и осъзнават това доверие и единство.

           Всеки ден научават едни от най-важните уроци за живота:

КАК СЕ ПРЕОДОЛЯВА СТРАХА И КАК ХОРАТА МОГАТ ДА СЕ ОБЕДИНЯВАТ ЗА КАУЗИ?

          Компютърната ера ни научи на много неща и дойде времето да ги приложим по най-градивния начин, но ето че сега идва и следващата стъпка:

КАК ДА СЕ УЧИМ НА ЧОВЕЧНОСТ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ?

        И затова Вие, родителите, също станахте ученици, вие също се върнахте "в училище", вие също учите всеки ден от голямото училище на живота - как да сме мили, как да сме загрижени, как да сме дисциплинарни, как да сме достойни, как да сме здрави, как да сме ЖИВИ! и затова:

ПОКЛОН ПРЕД ВАС РОДИТЕЛИ!

       Благодарим Ви, че ПРЕОТКРИХТЕ  децата си, себе си, семейството, дома, трапезата, игрите, усмивките, любимите филми, роднините, природата, семейния хумор, съседите, кварталните магазинчета, забранените паркове.....и  живота, който имахме преди!

Години наред мечтаехме връзката учител-ученик-родител да сработи в една посока и да постигнем триединство ,взаимно разбиране и взаимопомощ. И ето сега-благодарение на солидарността на обществото ни, благодарение на общите ни притеснения и световна заплаха, се обединихме! Вие давате надежда на децата си, давате им дом и сигурност, давате им смисъл на жертвата да са изолирани и най-важното: успявате да съхраните българското семейство! 

БЕЗ СЕМЕЙСТВО НЯМА ОБЩЕСТВО, НЯМА УЧИЛИЩЕ, НЯМА ДЪРЖАВА!

        Заради всичко това, от името на всички учители , искам да Ви благодаря скъпи родители,че се справихте в тази ситуация по най-добрия начин, че надскочихте собствените си стереотипи, че сме единни и

ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!

             Пазете се, защото заедно сме нужни на бъдещето...…..

Асен Александров

29.03.2020 г.

 УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ!

Във връзка с регистрирани епидемичен подем на заболявания от грип и остри респираторни заболявания в условията на епидемично разпространение на COVID-19 в световен план и съгласно заповед № 673/13.03.2020 г. на кмета на Община Бургас обявявам преустановяване на учебните занятия до следващо нареждане в ПГСИ „Пеньо Пенев” – Бургас. 

Педагогическият колектив на ПГСИ "Пеньо Пенев" е предприел мерки за създаване на организация за провеждане на обучение в електронна среда. Изборът на конкретен вариант за преподаване и учене от разстояние - обучение, самоподготовка, консултации и други се прави от учителите в училището. ПГСИ "Пеньо Пенев" внедрява ползването на дигиталните услуги в https://www.shkolo.bg/https://ucha.se/https://zoom.us/ и др.

Също така на разположение на учители и ученици са електронно четимите учебници. Издателство "Просвета" осигурява безплатен достъп до всичките си електронни учебници и помагала до края на учебната година. Издателство "Клет България" осигурява безплатен достъп до всички свои електроони ресурси, учебници и учебни материали с марките Анубис, Булвест 2000 и Klett.

Изборът на конкретни електронни материали си остава право и отговорност на учителя, който да прецени как, какво и доколко може да използва готови дигитални ресурси.

Електронната комуникация учители-родители ще се осъществява през електронния дневник или през друга създадена вече социална група за комуникация.

В понеделник, 16.03.2020 г., учителите през електронния дневник ще възложат задачи за самостоятелна работа на учениците и ще дадат указания за създадената организация за дистанционно обучение.

Обръщаме внимание, че интернет предлага неограничени възможности за информиране и съдържа разнообразие от образователни ресурси, подходящи за учениците, но крие и предизвикателства и заплахи.

Очакваме Вашето съдействие като родители за гарантиране на безопасността на учениците в онлайн среда.

За всички последвали решения ще Ви уведомяваме своевременно.

От ръководството на ПГСИ "Пеньо Пенев"

 

 

АНКЕТА ЗА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ

Днес отбелязваме Деня на розовата фланелка

Възпитаниците от ПГСИ "Пеньо Пенев" отбелязват Деня на розовата фланелка.

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като "Ден на розовата фланелка".

В час по Информационни технологии с г-жа Дияна Владикова, казаха "Не на тормоза в училище", изработвайки розови флаери. В беседи и разговори те обсъдиха проблеми за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не затварем очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

      

26.02.2020 г.

    

147 години от гибелта на Васил Левски

Ученици от 9 клас поднесоха цветя от името на ПГСИ "Пеньо Пенев" пред паметника на Апостола.

       

     147 години от обесването на Васил Левски – Васил Иванов Кунчев, Дяконът, Игнатий, Джингиби или просто Левски – едно от многото имена, с които е известен Апостолът на свободата. 

Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. Разминаването в датите се дължи на техническа грешка, която продължава да се разпространява, тъй като тя не е коригирана в учебниците по история. През 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Григорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни. За събитията, случили се преди 1 март 1900 г., необходимата поправка обаче е 12 дни. Въпреки това, за някои събития, станали през 19 век, погрешно се добавят 13 дни. Така например рождената дата на Апостола (6 юли ) се отбелязва правилно – 18 юли по нов стил. Избухването на Априлското въстание на 20 април по стар стил, днес също правилно се празнува на 2 май (поправката е 12 дни ). Що се касае до датата на обесването на Васил Левски – 6 февруари 1873 г. по стар стил, отговаря на 18 февруари по нов стил, а не на 19 февруари.

19.02.2020 г.

 

  Национална среща на професионалната директорска общност за интеркултурно образование 'Всеки ученик ще бъде отличник'

 На 6 и 7 февруари бе организирана Националната среща на професионалната директорска общност за интеркултурно образование “Всеки ученик ще бъде отличник" от Център Амалипе в град София. На срещата с директорите от цяла България дойдоха и Министърът на образованието Красимир Вълчев, Борис Герасимов, ръководител на проект образование за утрешния ден,  Грета Ганчева ръководител на проект подкрепа за успех, Ваня Трайкова от проект активно приобщаване, Магдалена Станулова, Дирекция “Професионално образование и обучение", Гергана Станчева, директор на дирекция “Управление и изпълнение на проекти". 

Деян Колев представи новото в средствата за работа с уязвими групи по чл 52а от наредбата за финансирането през 2020 година.

Мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник" е създадена от Център Амалипе и обединява близо 300 училища в цялата страна. Тя си поставя за цел да създаде работещ модел за намаляване на отпадането в училище, повишаване на мотивацията за образование на ученици и родители, създаване на приемаща мултикултурна среда и въвеждане на иновативни методи на работа, базирани на интрекултурни елементи, които да доведат до повишавне на образователните резултати на учениците.

   

  УЧЕНИЦИ ОТ ПГСИ "ПЕНЬО ПЕНЕВ" СУРВАКАТ ЗА РОМСКАТА НОВА ГОДИНА

На 14.01.2020 година в 11.00 часа сурвакари от ПГСИ "Пеньо Пенев" сурвакаха г-жа Веселина Таралова - Директор "Образование и демографски въпроси", след което в 12.00 часа посетиха Регионално управление на образованието, където бяха приети от инж. Виолета Илиева - Началник на РУО гр. Бурас. Учениците сурвакаха с наричания за здраве и берект. Сурвакарските наричания бяха изпълнени на български, ромски и турски език. Децата бяха приети с много топлина и внимание и получиха лакомства и подаръци.

                                    

           

      ПОСЕЩЕНИЕ НА УЧЕНИЦИ В РУ 05 БУРГАС

      Преподаватели, образователен медиатор и ученици от VIII клас посетиха РУ 05 Бургас. 
    Сабина Петрова, инспектор в "Детска педагогическа стая" към 5-то РПУ разясни за вредите от употреба на алкохол, наркотични вещества и законовите мерки. Разказа още на учениците за работата си с деца, потърпевши от употребата на алкохол и опиати.

       

                                                                                                              18.11.2019 г.

1  НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Ученици от ПГСИ "Пеньо Пенев" поднасят цветя на паметника на Христо Ботев по повод 1 ноември - Деня на народните будители.

                                       Народни будители

Всред онези тежки дни,                              Всичко що живеем днес

дни на кръв и мрак злокобен,                     в България свободна,

словото ви прозвъни                                  вам дължим: хвала и чест.

над народа ни поробен.                             О! Будители народни!


То далече прозвуча                                   И догде през наши дни

и изпълни с вяра нова                               кръв в жилите ни блика,

всяка българска душа                                ний ще любим и ценим
  
прикована в окова.                                    имената ви велики.

                                                                                                    Любомир Дойчев
     

ОТКРИТ УРОК ПО КОНСТИТУЦИЯ

Днес, 16.04.2019 г. отбелязахме 140 години от приемането на Търновската конституция, с открит урок по История и цивилизация на учениците от ПГСИ "Пеньо Пенев".

  

  

            

Презентация

Благодарим на всички наши ученици, които се включиха в открития урок по Конституция.

 

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА - 22 АПРИЛ 2019 Г.

 На 22 април 1970 г. за първи път е отбелязан Международният ден на Земята. Първото честване на Денят на Земята се организира от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В проявите на Първият Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната.

Денят на Земята - 22 април, е най-големия нерелигиозен празник в света отбелязван от над половин милиард хора.

СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА - 23 АПРИЛ 2019 Г.

   23 април - символична дата за световната литература, превърнала се в повод за основаването на Световен ден на книгата и авторското право.

Нека не забравяме, че книгите с нищо не могат да бъдат заменени. Те дават възможност на човек да се усъвършенства, както не може никоя друга дейност.

 

ИЗВЪНКЛАСНИТЕ ЗАНИМАНИЯ В ПГСИ "ПЕНЬО ПЕНЕВ" ЗАПОЧВАТ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

В ПГСИ "Пеньо Пенев" стартира кампания за организиране на занимания по интереси с учениците, съгласно Наредбата за приобщаващото образование. На заседание на педагогически съвет, всички учители бяха запознати с последните изменения на Наредбата и указанията за организиране на заниманията по интереси. Проведе се анкетно проучване сред учениците за идентифициране заниманията по интереси, в които те желаят да бъдат включени. Предлагаме в училище да се провеждат следните занимания по интереси: Обучение чрез забавление с LearningApps; Забавна Електротехника; Великите български исторически личности с ученици от VIII до XII клас.

 

 

 

   

Бъдеще в бъдеще време  

   

Свободни работни места  

   

Свободни места за ученици  

   
© ПГСИ "Пеньо Пенев"

PGSI.BG използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.