Предлагани занимания по интереси за учебната 2023/2024 г.

1. Клуб „Кулинарни изкушения“ с ръководител инж. Мариян Златев

Описание: Участието в ученическия клуб "Кулинарни изкушения" носи множество ползи за учениците. Ето някои от тях:

  • Развива креативността и въображението - учениците имат възможност да експериментират с различни рецепти и съставки, което развива тяхната кулинарна креативност и способността им да мислят извън кутията.

  • Подобрява комуникативните умения - работата в група, приготвянето на ястия и споделянето на опит се отразява положително на комуникативните умения на учениците. Те се учат да комуникират и сътрудничат с други участници в клуба, което е полезно умение за целия живот.

  • Усъвършенства практически умения - участниците в клуба развиват практически умения, свързани с приготвянето на храна. Те се учат да работят с кухненско оборудване, да измерват съставки, да съблюдават рецепти и да готвят в съответствие с хигиенните стандарти.

  • Подобрява здравословния начин на живот - учениците се запознават с различни здравословни рецепти и съставки, които им помагат да въведат по-здравословни хранителни навици. Те научават как да приготвят храна без излишни мазнини, захари и добавки, което е важно за тяхното добро здраве.

  • Повишава самоувереността и самодоверието - когато учениците създават вкусни и успешни ястия, това повишава тяхната самоувереност и самодоверие. Те се чувстват горди със своите постижения, което им помага да се израства във всяко отношение.

ГРАФИК
ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЗАНИМАНИЯ ПО ИНТЕРЕСИ

2023/2024 учебна година

Ръководител Група Ден от седмицата/Брой часове Час на провеждане
1. инж. Мариян Златев Клуб „Кулинарни изкушения“ Сряда- 2 часа 14.00 ч.-15.30 ч.

 07/11/2023
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1. брашно - 2 ч.ч.
  • 2. вода - 1 ч.ч.
  • 3. прясно мляко - 2 ч.ч.
  • 4. яйца - 3 бр.
  • 5. сол - 1/2 ч.л.
  • 6. захар - 1 с.л.
  • 7. краве масло - 1 с.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Първо, трябва да разбиете яйцата и захарта. Най-добре е да направите това с миксер, защото ще стане много по-лесно и много по-бързо, но ако нямате миксер под ръка, не е проблем да разбиете съставките и с вилица. Към разбитите яйца и захар добавете водата, а след това малко по малко и брашното. За приготвянето на палачинки не е необходимо да пресявате брашното, но все пак трябва да го добавяте постепенно, за да не станат вашите палачинки на бучки. Накрая добавяте млякото и солта и отново разбърквате добре. За пърженето на палачинки е най-добре да имате специален плосък тиган – специален тиган за палачинки. Специалното на този тиган е това, че в него палачинките се обръщат много по-лесно, а и сместа се разпределя по-равномерно. Ако обаче нямате такъв тиган, ползвайте вашия малък универсален тиган. Загрейте го и го намажете с бучка от маслото - с големина на грахово зърно. Можете да ползвате и олио, но в такъв случай вашите палачинки няма да станат така ароматни. В загрятия намазнен тиган изсипете 1 супен черпак от сместа за палачинки и разпределете равномерно. Палачинката е готова от едната страна, когато краищата ѝ леко се отделят от тигана, това е и моментът, когато трябва да я обърнете от другата страна. Готовите палачинки поставяйте една върху друга.

Сервирайте най-вкусните палачинки на света със сладко, течен шоколад или пък със сирене.

рецептата е взета от: https://recepti.gotvach.bg/

Заниманията по интереси се организират приоритетно в тематичните направления:

Портал: https://class.mon.bg/

  • Дигитална креативност
  • Природни науки
  • Математика
  • Технологии
  • Изкуства и култура
  • Гражданско образование
  • Екологично образование и здравословен начин на живот
  • Спорт 
   

Бъдеще в бъдеще време  

   

Свободни работни места  

   

Свободни места за ученици  

   
© ПГСИ "Пеньо Пенев"

PGSI.BG използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.