74-ти Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета-Козлодуй-Околчица"

Във връзка с въведените противоепидемични мерки като противодействие на COVID-19 и приетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., Обласнта администрация - Враца, информира че няма да бъде организирано провеждането на 74-ти Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй - Околчица, 2020 г.

АНКЕТА ЗА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ

Днес отбелязваме Деня на розовата фланелка

Възпитаниците от ПГСИ "Пеньо Пенев" отбелязват Деня на розовата фланелка.

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като "Ден на розовата фланелка".

В час по Информационни технологии с г-жа Дияна Владикова, казаха "Не на тормоза в училище", изработвайки розови флаери. В беседи и разговори те обсъдиха проблеми за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не затварем очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

      

26.02.2020 г.

    

147 години от гибелта на Васил Левски

Ученици от 9 клас поднесоха цветя от името на ПГСИ "Пеньо Пенев" пред паметника на Апостола.

       

     147 години от обесването на Васил Левски – Васил Иванов Кунчев, Дяконът, Игнатий, Джингиби или просто Левски – едно от многото имена, с които е известен Апостолът на свободата. 

Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. Разминаването в датите се дължи на техническа грешка, която продължава да се разпространява, тъй като тя не е коригирана в учебниците по история. През 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Григорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни. За събитията, случили се преди 1 март 1900 г., необходимата поправка обаче е 12 дни. Въпреки това, за някои събития, станали през 19 век, погрешно се добавят 13 дни. Така например рождената дата на Апостола (6 юли ) се отбелязва правилно – 18 юли по нов стил. Избухването на Априлското въстание на 20 април по стар стил, днес също правилно се празнува на 2 май (поправката е 12 дни ). Що се касае до датата на обесването на Васил Левски – 6 февруари 1873 г. по стар стил, отговаря на 18 февруари по нов стил, а не на 19 февруари.

19.02.2020 г.

 

  Национална среща на професионалната директорска общност за интеркултурно образование 'Всеки ученик ще бъде отличник'

 На 6 и 7 февруари бе организирана Националната среща на професионалната директорска общност за интеркултурно образование “Всеки ученик ще бъде отличник" от Център Амалипе в град София. На срещата с директорите от цяла България дойдоха и Министърът на образованието Красимир Вълчев, Борис Герасимов, ръководител на проект образование за утрешния ден,  Грета Ганчева ръководител на проект подкрепа за успех, Ваня Трайкова от проект активно приобщаване, Магдалена Станулова, Дирекция “Професионално образование и обучение", Гергана Станчева, директор на дирекция “Управление и изпълнение на проекти". 

Деян Колев представи новото в средствата за работа с уязвими групи по чл 52а от наредбата за финансирането през 2020 година.

Мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник" е създадена от Център Амалипе и обединява близо 300 училища в цялата страна. Тя си поставя за цел да създаде работещ модел за намаляване на отпадането в училище, повишаване на мотивацията за образование на ученици и родители, създаване на приемаща мултикултурна среда и въвеждане на иновативни методи на работа, базирани на интрекултурни елементи, които да доведат до повишавне на образователните резултати на учениците.

   

  УЧЕНИЦИ ОТ ПГСИ "ПЕНЬО ПЕНЕВ" СУРВАКАТ ЗА РОМСКАТА НОВА ГОДИНА

На 14.01.2020 година в 11.00 часа сурвакари от ПГСИ "Пеньо Пенев" сурвакаха г-жа Веселина Таралова - Директор "Образование и демографски въпроси", след което в 12.00 часа посетиха Регионално управление на образованието, където бяха приети от инж. Виолета Илиева - Началник на РУО гр. Бурас. Учениците сурвакаха с наричания за здраве и берект. Сурвакарските наричания бяха изпълнени на български, ромски и турски език. Децата бяха приети с много топлина и внимание и получиха лакомства и подаръци.

                                    

           

      ПОСЕЩЕНИЕ НА УЧЕНИЦИ В РУ 05 БУРГАС

      Преподаватели, образователен медиатор и ученици от VIII клас посетиха РУ 05 Бургас. 
    Сабина Петрова, инспектор в "Детска педагогическа стая" към 5-то РПУ разясни за вредите от употреба на алкохол, наркотични вещества и законовите мерки. Разказа още на учениците за работата си с деца, потърпевши от употребата на алкохол и опиати.

       

                                                                                                              18.11.2019 г.

1  НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Ученици от ПГСИ "Пеньо Пенев" поднасят цветя на паметника на Христо Ботев по повод 1 ноември - Деня на народните будители.

                                       Народни будители

Всред онези тежки дни,                              Всичко що живеем днес

дни на кръв и мрак злокобен,                     в България свободна,

словото ви прозвъни                                  вам дължим: хвала и чест.

над народа ни поробен.                             О! Будители народни!


То далече прозвуча                                   И догде през наши дни

и изпълни с вяра нова                               кръв в жилите ни блика,

всяка българска душа                                ний ще любим и ценим
  
прикована в окова.                                    имената ви велики.

                                                                                                    Любомир Дойчев
     

ОТКРИТ УРОК ПО КОНСТИТУЦИЯ

Днес, 16.04.2019 г. отбелязахме 140 години от приемането на Търновската конституция, с открит урок по История и цивилизация на учениците от ПГСИ "Пеньо Пенев".

  

  

            

Презентация

Благодарим на всички наши ученици, които се включиха в открития урок по Конституция.

 

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА - 22 АПРИЛ 2019 Г.

 На 22 април 1970 г. за първи път е отбелязан Международният ден на Земята. Първото честване на Денят на Земята се организира от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В проявите на Първият Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната.

Денят на Земята - 22 април, е най-големия нерелигиозен празник в света отбелязван от над половин милиард хора.

СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА - 23 АПРИЛ 2019 Г.

   23 април - символична дата за световната литература, превърнала се в повод за основаването на Световен ден на книгата и авторското право.

Нека не забравяме, че книгите с нищо не могат да бъдат заменени. Те дават възможност на човек да се усъвършенства, както не може никоя друга дейност.

 

ИЗВЪНКЛАСНИТЕ ЗАНИМАНИЯ В ПГСИ "ПЕНЬО ПЕНЕВ" ЗАПОЧВАТ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

В ПГСИ "Пеньо Пенев" стартира кампания за организиране на занимания по интереси с учениците, съгласно Наредбата за приобщаващото образование. На заседание на педагогически съвет, всички учители бяха запознати с последните изменения на Наредбата и указанията за организиране на заниманията по интереси. Проведе се анкетно проучване сред учениците за идентифициране заниманията по интереси, в които те желаят да бъдат включени. Предлагаме в училище да се провеждат следните занимания по интереси: Обучение чрез забавление с LearningApps; Забавна Електротехника; Великите български исторически личности с ученици от VIII до XII клас.

 

 

 

   

Бъдеще в бъдеще време  

   

Свободни работни места  

   

Свободни места за ученици  

   
© ПГСИ "Пеньо Пенев"

PGSI.BG използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.