Предлагани занимания по интереси за учебната 2023/2024 г.
1. Клуб „Кулинарни изкушения“ с ръководител инж. Мариян Златев
Описание: Участието в ученическия клуб "Кулинарни изкушения" носи множество ползи за учениците. Ето някои от тях:
-
Развива креативността и въображението - учениците имат възможност да експериментират с различни рецепти и съставки, което развива тяхната кулинарна креативност и способността им да мислят извън кутията.
-
Подобрява комуникативните умения - работата в група, приготвянето на ястия и споделянето на опит се отразява положително на комуникативните умения на учениците. Те се учат да комуникират и сътрудничат с други участници в клуба, което е полезно умение за целия живот.
-
Усъвършенства практически умения - участниците в клуба развиват практически умения, свързани с приготвянето на храна. Те се учат да работят с кухненско оборудване, да измерват съставки, да съблюдават рецепти и да готвят в съответствие с хигиенните стандарти.
-
Подобрява здравословния начин на живот - учениците се запознават с различни здравословни рецепти и съставки, които им помагат да въведат по-здравословни хранителни навици. Те научават как да приготвят храна без излишни мазнини, захари и добавки, което е важно за тяхното добро здраве.
-
Повишава самоувереността и самодоверието - когато учениците създават вкусни и успешни ястия, това повишава тяхната самоувереност и самодоверие. Те се чувстват горди със своите постижения, което им помага да се израства във всяко отношение.
ГРАФИК
ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЗАНИМАНИЯ ПО ИНТЕРЕСИ
2023/2024 учебна година
№ | Ръководител | Група | Ден от седмицата/Брой часове | Час на провеждане |
1. | инж. Мариян Златев | Клуб „Кулинарни изкушения“ | Сряда- 2 часа | 14.00 ч.-15.30 ч. |
- 1. брашно - 2 ч.ч.
- 2. вода - 1 ч.ч.
- 3. прясно мляко - 2 ч.ч.
- 4. яйца - 3 бр.
- 5. сол - 1/2 ч.л.
- 6. захар - 1 с.л.
- 7. краве масло - 1 с.л.
Първо, трябва да разбиете яйцата и захарта. Най-добре е да направите това с миксер, защото ще стане много по-лесно и много по-бързо, но ако нямате миксер под ръка, не е проблем да разбиете съставките и с вилица. Към разбитите яйца и захар добавете водата, а след това малко по малко и брашното. За приготвянето на палачинки не е необходимо да пресявате брашното, но все пак трябва да го добавяте постепенно, за да не станат вашите палачинки на бучки. Накрая добавяте млякото и солта и отново разбърквате добре. За пърженето на палачинки е най-добре да имате специален плосък тиган – специален тиган за палачинки. Специалното на този тиган е това, че в него палачинките се обръщат много по-лесно, а и сместа се разпределя по-равномерно. Ако обаче нямате такъв тиган, ползвайте вашия малък универсален тиган. Загрейте го и го намажете с бучка от маслото - с големина на грахово зърно. Можете да ползвате и олио, но в такъв случай вашите палачинки няма да станат така ароматни. В загрятия намазнен тиган изсипете 1 супен черпак от сместа за палачинки и разпределете равномерно. Палачинката е готова от едната страна, когато краищата ѝ леко се отделят от тигана, това е и моментът, когато трябва да я обърнете от другата страна. Готовите палачинки поставяйте една върху друга.
Сервирайте най-вкусните палачинки на света със сладко, течен шоколад или пък със сирене.
рецептата е взета от: https://recepti.gotvach.bg/
Заниманията по интереси се организират приоритетно в тематичните направления:
Портал: https://class.mon.bg/
- Дигитална креативност
- Природни науки
- Математика
- Технологии
- Изкуства и култура
- Гражданско образование
- Екологично образование и здравословен начин на живот
- Спорт